06年GCT考试英语辅导教材--阅读(9) PDF转换可能丢失图片或格式,建议阅读原文

https://www.100test.com/kao_ti2020/113/2021_2022_06_E5_B9_B4 GCT_E8_80_c77_113937.htm 第五节阅读理解强化练习 Passage 3Once upon a time, the United States seemed to have plenty of land to go around. Plenty of rivers to dam and plenty of rural valleys left over. Plenty of space for parks and factories. Plenty of forests to cut and grasslands to plow. But that was once upon a time. The days of unused land are over. Now the land has been spoken for, fenced off, carved up into cities and farms and industrial parks, put to use.来源 : www.examda.comAt the same time, the population keeps growing. People need places to work and places to play. So we need more sites for more industries, more beaches for more sunbathers, and more clean rivers for more fishers. And it isn just a matter of population growth. Our modern technology has needs that must be met, too. We need more coal for energy, and we need more power plants. cars must have highways and parking lots, and jets must have airports. Each of these land uses swallows up precious space. Highways and expressways alone take some 200,000 acres each year. And urban sprawl --- the spreading out of cities --- is expected to gobble up vast areas of land by the year 2,000. But there is only so much land to go around. It is always hard to decide. Take, for example, a forest. A forest can be a timber supply. It can provide a home for wildlife. It is scenery and a recreation area for man. It is soil and watershed protection.11. "...the United States seemed to have plenty of land to go around " means that _____.A. the United

States seemed to have vast land for its people to walk aroundB. the United States seemed to have enough land for sharing with everyoneC. the United States could provide whatever its inhabitents needsD. the United States was not able to allow its people to do what they wanted to 12. The sentence of "Plenty of rivers to dam and plenty of rural valleys left over " suggests that _____.A. the United States had a lot of rivers to dam and many rural valleys, tooB. the rivers could be damed laterC. rural valleys would be considered in the futureD. people needn think of the rivers and valleys13. "Now the land has been spoken for, ... "tells us that _____.A. today, land has shown its valuesB. now, people have said something about landC. nowadays, land has been claimed by human beingsD. recently, people spoke for the land14. The phrase of "swallows up informed us that _____.A. these usages of land have good resultsB. these lands must be used totallyC. the precious space was taken completely D. the precious space were eaten up 15. The word " sprawl " indicates that _____.A. cities are developing very fast to meet the people demandsB. urban areas are diminishing smoothlyC. urban areas are enlarging steadily in a planned wayD. cities are spreading out without any plans11. 【答案】B。【解析】句中关 键词组"go around"意为"be enough for everyone",而不是 "walk around"的意思,所以选B。12.答案A。【解析】这 实际上是由两个名词短语 plenty of rivers和plenty of rural valleys 组成, "to dam"和"left over"分别是动词不定式和过去分 词短语修饰前面的两个词组,这里所表达的意思是美国还有 很多河流可以在其上筑坝还剩下有许多峡谷可以利用。13.【

答案】C。【解析】句中词组" speak for sth."常用于被动语 态,意思是"get the right to sth. in advance. reserve",另外, 根据上下文,运用排除法,可以确定选C。来源 : www.examda.com14.【答案】C。【解析】词组" swallow up "意思是"use up completely. cause to disappear"。15.【答案 【解析】" sprawl"意思是"spread out ungracefully over a wide area "。所以这个词在此表明城市扩张没有规划好 Passage 4He was a funny looking man with a cheerful face, good natured and a great talker. He was described by his student, the great philosopher Plato, as "the best and most just and wisest man". Yet this same man was condemned to death for his beliefs. The man was the Greek philosopher, Socrates, and he was condemned for not believing in the recognized gods and for corrupting young people. The second charge stemmed from his association with numerous young men who came to Athens from all over the civilized world to study under him. Socrates method of teaching was to ask questions and, by pretending not to know the answers, to press his students into thinking for themselves. His teachings had unsurpassed influence on all the great Greek and Roman schools of philosophy. Yet, for all his fame and influence, Socrates himself never wrote a word. Socrates encouraged new ideas and free thinking in the young, and this was frightening to the conservative people. They wanted him silenced. Yet, many were probably surprised that he accepted death so readily. Socrates had the right to ask for a lesser penalty, and he probably could have won over enough of the people who had previously condemned him. But Socrates, as a firm believer in law,

reasoned that it was proper to submit to the death sentence. So, he calmly accepted his fate and drank a cup of poison hemlock in the presence of his grief-stricken friends and students.16. In the first paragraph, the word "yet" is used to introduce____.A. contrast B. a sequence C. emphasis D. an example 17. Scorates was condemned to death because he _____.A. believed in lawB. was a philosopherC. published radical philosophical articles D. advocated original opinions18. The word "unsurpassed" in the third paragraph is closest in meaning to _____.A. untold B. unequalledC. unnoticed D. unexpected 19. By mentioning that Socrates himself never wrote anything, the writer implies that _____.A. it was surprising that Socrates was so famousB. Socrates was not so learned as he is reputed to have been C. Socrates used the work of his students in teaching D. the authorities refused to publish Socrates works20. Socates accepted the death penalty to show _____.A. his belief in his studentsB. his contempt for conservativesC. his recognition of the legal systemD. that he was not afraid of death16. 【答案】A【解析】yet前面一句 说苏格拉底被他的学生柏拉图称作最好、最公正和最智慧的 人,后一句说苏格拉底因为信仰异教和腐蚀青年而被判有罪 ,两个句子句意截然相反,所以yet表示转折。17.【答案】D 【解析】文中第一段最后一句话"Yet this same man was condemned to death for his beliefs. "表明苏格拉底因为他的思想 而被判死刑,所以正确答案是D)。18.【答案】B【解析】根 据上下文可以得知苏格拉底的影响很大,所以unsurpassed influence应该是巨大影响,四个答案中只有unequalled最接近 , 意思是无比的。194.【答案】A【解析】见第三段最后一句

话"Yet,for all his fame and influence, Socrates himself never wrote a word.",尽管苏格拉底名声和影响很大,但他却从未出版过任何著作,所以A)是正确答案。20.【答案】D【解析】文中最后一段提到"But Socrates, as a firm believer in law, reasoned that it was proper to submit to the death sentence.",作为法律制度的坚定拥护者,苏格拉底提出应该服从死刑判决。因此,正确答案是D。100Test 下载频道开通,各类考试题目直接下载。详细请访问 www.100test.com