06年GCT英语阅读理解专项训练(五) PDF转换可能丢失图片或格式,建议阅读原文

https://www.100test.com/kao_ti2020/113/2021_2022_06_E5_B9_B4 GCT_E8_8B_c77_113976.htm GCT英语阅读理解专项训练Text 9According to the dictionary definition of "create", ordinary people are creative every day. To create means "to bring into being, to cause to exist " something each of us does daily. We are creative whenever we look at or think about something in a new way. First this involves an awareness of our surroundings. It means using all of our sense to become aware of our world. This may be as simple as being aware of color and texture, as well as taste, when we plan a meal. Above all, it is the ability to notice things that others might miss. A second part of creativity is an ability to see relationships among things. If we believe the expression, "There is nothing new under the sun, " the creativity is remaking or recombining the old in new ways. For example, we might do this by finding a more effective way to study or a better way to arrange our furniture, or we might make a new combination of camera lenses and filters to create an unusual photograph. A third part of creativity is the courage and drive to make use of our new ideas, to apply them to achieve some new results. To think up a new concept is one thing, to put the idea to work is another. These three parts of creativity are involved in all the great works of genius, but they are also involved in many of our day to day activities.1. Which of the following activities is NOT a creative one according to the passage? A. To prepare a meal. B. To arrange the furniture in a peculiar way.来源: www.examda.com C.

To buy some books from a bookstore.D. To "write" a letter with the computer.来源: www.examda.com 2.The author holds that ____.A. creativity is of highly demandB. creativity is connected with a deep insight to some extentC. creativity is to create something new and concreteD. to practice and practice is the only way to cultivate one 's creativity3. "There is nothing new under the sun." (Par.3) really implies that _____.A. we can seldom create new thingsB. a new thing is only a taleC. a new thing can only be created at the basis of original thingsD. we can scarcely see really new things in the world4. What does the author think about the relationship between a new thought and its being put into practice? A. It 's more difficult to create a new thought than to apply it in practice.B. To find a new thought will definitely lead to the production of a new thing.C. One may come up with a new thought, but can not put it into practice.D.A man with an excellent ability of practice can easily become an inventor.5. The best title for this passage is ____.A. How to Cultivate One 's CreativityB. What is CreativityC. The Importance of CreativityD. Creativitya Not Faraway Thing1. 【答案 【解析】本题可用排除法。根据第一段可知创造力的 含义是"使事物产生","致使事物存在"。这样就可得出 结论,A、B、D项不能选,C为正确答案。2.【答案】B。 解析】主旨大意。选项B意为"创造力在一定程度上取决于非 凡的洞察力。"根据最后一段,可知这是一种"天赋",故 正确。3.【答案】C。【解析】此题可在正确理解句子含义的 基础上采取"排除法"来解答。根据上下文可以得知:此句 的真正含义是"任何新事物的产生都是建立在原有事物基础

之上的"。据此,这样就可确定C项为正确答案无疑。来源:www.examda.com 4.【答案】C。【解析】先找有关细节。此问题涉及到对文章第三段最后一句的理解。这样就可确定C为正确答案无疑。5.【答案】B。【解析】首先快速通读全文(注意主题句),可知文章主要谈论的是"创造力的含义及其三个方面的表现",整篇文章都是围绕创造力展开的。这样就可确定,B项为正确答案。100Test 下载频道开通,各类考试题目直接下载。详细请访问 www.100test.com