真题演练:四级简答解题真题解析二 PDF转换可能丢失图片 或格式,建议阅读原文

https://www.100test.com/kao_ti2020/120/2021_2022__E7_9C_9F_ E9_A2_98_E6_BC_94_E7_c83_120124.htm 1999年6月 Directions: In this part, there is a short passage with five questions or incomplete statements. Read the passage carefully. Then answer the questions or complete the statements in the fewest possible words. (15 minutes) For many women choosing whether to work or not to work outside their home is a luxury: they must work to survive. Others face a hard decision. Perhaps the easiest choice has to do with economics. One husband said, "Marge and I decided after careful consideration that for her to go back to work at this moment was an extravagance(奢 侈) we couldn"t afford." With two preschool children, it soon became clear in their figuring that with babysitters(临时照看小孩 的), transportation, and increased taxes, rather than having more money, they might actually end up with less. Economic factors are usually the first to be considered, but they are not the most important. The most important aspects of the decision have to do with the emotional needs of each member of the family. It is in this area that husbands and wives find themselves having to face many confusing and conflicting feelings. There are many women who find that homemaking is boring or who feel imprisoned(被囚人) if they have to stay home with a young child or several children. On the other hand, there are women who think that homemaking gives them the deepest satisfaction.来源:www.examda.com From my own experience, I would like to suggest that sometimes the decision

to go back to work is made in too much haste. There are few decisions that I now regret more. I wasn"t mature enough to see how much I could have gained at home. I regret my impatience to get on with my career. I wish I had allowed myself the luxury of watching the world through my little girl"s eves. Questions: (注意:答题尽量 简短,超过10个词要扣分。每条横线限写一个英语单词,标 点符号不占格。) S1. Which word in the first two paragraphs best explains why many women have to work? S2. Why did Marge and her husband think it an extravagance for Marge to go back to work? S3. What are the two major considerations in deciding whether women should go out to work? S4. Some women would rather do housework and take care of their children than pursue a career because they feel_____. S5. If given a second chance, the writer would probably choose to _____. 文章导读有了孩子的妇女是 否应该出去工作?这是许多人常常争论的话题。本文作者先 是剖析了妇女工作的原因—为了挣钱,然后分别用事实(第 一段)和讲道理(二、三段)说明这得不偿失。第一段引用 了一个丈夫的话算了一笔账,证明妇女工作划不来;第二段 指出经济因素并不是最重要的,家庭成员的感情需要才是最 重要的。第三段先退一步,指出许多妇女呆的家里感到厌烦 , 但也有许多人从家务活中获得了最大的乐趣。最后一段以 自己的亲身感受指出妇女进行工作是个草率的决定,暗示说 她们的家里也许会得到更多。 第一题 Which word in the first two paragraphs best explains why many women have to work?来源 :www.examda.com 题解:本题为主旨类题,要求考生总结出 妇女工作的原因。在这两段中都提到了survive,可以知道妇

女出去工作主要是为了生存。所以本题的答案应该是名 词survive。当然,也可以理解为她们是为了挣钱来生存,所 以economy或economics也可以算作正确答案。 要点: 注意问 题中的which word,因此本题的答案应为一个单词,而不要答 成"They must work to survive"一类的话。第二题 Why did Marge and her husband think it an extravagance for Marge to go back to work? 题解:此题属于细节类问题。文章第二段:玛 基和她丈夫认为她重新外出工作对全家来说是一种奢望。他 们有两个学龄前的孩子。如果把雇人照看孩子的费用、交通 费用和增加的税款加在一起,那么算下来将不但赚不到钱, 收入实际上还可能减少。要点:(1)本题所问内容从玛基 和她丈夫的角度讲是没有发生的事情。即回答的内容与事实 相反。故答案均采用与事实相反的虚拟语气形式。否则是要 扣分的。来源:www.examda.com(2)问题是why,回答时最 好用because开头(尽管省略because也不扣分)。答案: Because they might end up with less money. 或 Because they would spend more than their earnings. 或 Because their earnings wouldn 't cover the spending. 或 Because they couldn't afford the extra

payments of double-worker family. 或 Because going back to work might cost more money. 第三题 What are the two major considerations in deciding whether women should go out to work? 题解:题干中的consideration是寻找答案的关键词。从文章中 可以在第三段找到consider一词,这一句明确地说"Economic factors are usually the first to be considered",所以这里 的economic factors肯定是答案的一个方面。但问题是"the two major considerations",所以还有另一方面。根据这句话的下

一句话, "The most important aspects of the decision have to do with the emotional needs of each member of the family "可以挑出 来,即"the emotional needs"。要点:注意组织答案要规范 和完善,如果Economic factors, emotional needs 为答案的话就 不规范,肯定不会得满分。答案: Economic factors and emotional needs(of each family member) 或One is economic factors, the other is emotional needs. 或They are economic factors and emotional needs. 第四题 Some women would rather do housework and take care of their children than pursue a career because they feel_____. 题解:本题较为简单,从第四段的对 比论述可以知道答案在其最后一句话, 即homemaking gives them the deepest satisfaction。来源:www.examda.com 要点: 本题只答出从句部分即为正确答案,不要画蛇添足。答案: satisfied with homemaking 或 that homemaking gives them the deepest satisfaction 或that homemaking and being with children give them deepest satisfaction 第五题 If given a second chance, the writer would probably choose to _____. 题解: 此题属于推断类题。 在第五段里,作者通过自身的体验总结说,不要轻易放弃家 庭生活,她对自己迫不及待地出去工作表示后悔,并表示但 愿能享受一下与自己的孩子在一起看世界的快乐。由此可断 定 , 若有机会她宁愿与女儿即家人呆在一起 , 所以答案 为stay home with her little girl 或 stay home and enjoy family life.来 源:www.examda.com 100Test 下载频道开通,各类考试题目 直接下载。详细请访问 www.100test.com