四级考试阅读理解命题规律应试技巧2 PDF转换可能丢失图片或格式,建议阅读原文

https://www.100test.com/kao_ti2020/122/2021_2022__E5_9B_9B_ E7_BA_A7_E8_80_83_E8_c83_122926.htm ridiculous because, for one thing, computers lack the drives and emotions of living creatures. But drives can be programmed into the computers brain jute as nature programmed them into our human brains as a part of the equipment for survival. Q: Today, computers are still inferior to man in terms of ______. (A) decision making (B) drives and feelings (见《分册》P145页) (C)growth of reasoning (D)information absorption (分析:选B项。这属辩认细节事实题,依据文章我 们知道计算机缺少人类所具有的动机和情感:computers lack the drives and emotions of living creatures,至于动机可以被编入计 算机程序,那是今后的事,就目前而言计算机在动机和情感 方面不如人类。选项B符合题意。考生只要注意到for one thing 后面一句话,即可选出。)例2 However, very few of us have actually been interviewed personally by the mass media, particularly by television. And yet, we have a vivid acquainting with the journalistic interview by virtue of our roles as reader, listeners, and viewers. Even so, true understanding of the journalistic interview, especially television interviews, requires thoughtful analyses and even study, as this book indicates. Q: The passage is most like a part of. (A) a news article (B) a journalistic interview (C) a research report (D) a preface (分析:选D项。这属判断、推理题。考生在了解 全文梗概之后,要正确地对文章的内容作出判断,考生关键 要看懂文章最后一句话:"...as this book indicates。"由此便推

断正确的答案是D项。)例3....In spite of the case against nuclear energy outlined above, nuclear energy programs are expanding. Such an expansion assumes a continual growth in industrial production and consumer demands. However, it is doubtful whether this growth will or can continue.... Q: Which of the following statements does the writer support? (A) The demand for commercial products will not necessarily keep increasing. (B) Nuclear energy is something we cannot do without. (C) Uranium is a good source of energy for economic and ecological reasons. (D) Greater safety provisions can bring about the expansion of nuclear every programmes. (分析:选A项,属推理题,依据文中"such an expansion assumes.... However,...便可推断出A项正确。) [page] 3、引用人物论断处常考作者为了正确表达出自己观点 或使论点更有依据,常常引用某名人的论断或重要发现等。 命题者常在此作文章。多以"推理性"题为主,有时也出"细节 事实性"题型。 例1. "There is a senseless notion that children grew up and leave home when theyre 18, and the truth is far from that, "says sociologist Larry Bumpers of the University of Wisconsin Q: There was apparently a trend in the USA _____. (A) for young adults to leave their parents and live independently. (B) For middle class young adults to stay with their parents. (C) For married young adults to move back home after a lengthy absence. (D) For going adults to get jobs nearby in order to live with their parents. (分 析:选A项。属推理题。作者引用的这句话意思是:"孩子长 到18岁时应离开父母去独立生活的概念是没有道理的,而事 实情况也并非如此。"而题干问:过去在美国显然有一种什么

趋势。考生通过细心推断引文,便能选中A项:年轻的成年人应该离开父母而去独立生活。) 100Test 下载频道开通,各类考试题目直接下载。详细请访问 www.100test.com