2005专八阅读真题TextA及答案解析 PDF转换可能丢失图片或格式,建议阅读原文

https://www.100test.com/kao\_ti2020/130/2021\_2022\_2005\_E4\_B8\_ 93\_E5\_85\_AB\_c94\_130447.htm TEXT AI remember meeting him one evening with his pushcart. I had managed to sell all my papers and was coming home in the snow. It was that strange hour in downtown New York when the workers were pouring homeward in the twilight. I marched among thousands of tired men and women whom the factory whistles had unyoked. They flowed in rivers through the clothing factory districts, then down along the avenues to the East Side. I met my father near Cooper Union. I recognized him, a hunched, frozen figure in an old overcoat standing by a banana cart. He looked so lonely, the tears came to my eyes. Then he saw me, and his face lit with his sad, beautiful smile -Charlie Chaplins smile."Arch, its Mikey," he said. "So you have sold your papers! Come and eat a banana."He offered me one. I refused it. I felt it crucial that my father sell his bananas, not give them away. He thought I was shy, and coaxed and joked with me, and made me eat the banana. It smelled of wet straw and snow."You havent sold many bananas today, pop," I said anxiously. He shrugged his shoulders."What can I do? No one seems to want them."It was true. The work crowds pushed home morosely over the pavements. The rusty sky darkened over New York building, the tall street lamps were lit, innumerable trucks, street cars and elevated trains clattered by. Nobody and nothing in the great city stopped for my fathers bananas."I ought to yell," said my father dolefully. "I ought to make a

big noise like other peddlers, but it makes my throat sore. Anyway, Im ashamed of yelling, it makes me feel like a fool. "I had eaten one of his bananas. My sick conscience told me that I ought to pay for it somehow. I must remain here and help my father." Ill yell for you, pop," I volunteered."Arch, no," he said, "go home. you have worked enough today. Just tell momma III be late. "But I yelled and yelled. My father, standing by, spoke occasional words of praise, and said I was a wonderful yeller. Nobody else paid attention. The workers drifted past us wearily, endlessly, a defeated army wrapped in dreams of home. Elevated trains crashed. the Cooper Union clock burned above us. the sky grew black, the wind poured, the slush burned through our shoes. There were thousands of strange, silent figures pouring over the sidewalks in snow. None of them stopped to buy bananas. I yelled and yelled, nobody listened. My father tried to stop me at last. "Nu," he said smiling to console me, "that was wonderful yelling. Mikey. But its plain we are unlucky today! Lets go home."I was frantic, and almost in tears. I insisted on keeping up my desperate yells. But at last my father persuaded me to leave with him.11. "unyoked" in the first paragraph is closest in meaning to A. sent out B. released C. dispatched D. removed12. Which of the following in the first paragraph does NOT indicated crowds of people? A. Thousands of B. Flowed C. Pouring D. Unyoked 13. Which of the following is intended to be a pair of contrast in the passage? A. Huge crowds and lonely individuals. B. Weather conditions and street lamps.C. Clattering trains and peddlers yells.D. Moving crowds and street traffic.14. Which of the following words is

NOT suitable to describe the character of the son? A. Compassionate B. Responsible C. Shy D. Determined 15. What is the theme of the story? A. The misery of the factory workers. B. How to survive in a harsh environment.C. Generation gap between the father and the son.D. Love between the father and the son.16. What is the authors attitude towards the father and the son? A. Indifferent B. Sympathetic C. Appreciative D. Difficult to tell答案解析:11.[答案]B。词义 理解题。不算难。根据第一段的第三句,我们知道布厂的下 班铃声将工人们"释放"出工作车间,因此只有B项符合此义 12.[答案]D。推理题。此题根据对第一段的理解,不算难 我们建议采用排除法,前三项都表示人多,因此只有D项 不能表示人数众多,因此为本题答案;本题的陷阱在于题干 中的NOT,请读者一定要仔细。13.[答案]A。欣赏理解题。 此题考察对文章的欣赏理解,需在理解文章的基础上答题。 故事描述父子二人迫于生计,在寒风凛冽的下午,儿子卖报 纸,父亲卖香蕉。父亲的香蕉无人问津,儿子看到父亲孤零 零地伫立在寒风里,心里感到酸楚,为其吆喝;但如流的人 群,各自走向自己的家,没有人理会这对父子。据此我们认 为,A项中的人群和孤独的个体形成了鲜明的对照,符合文 章精神。而B、C、D三项都不是文章的焦点,反映不了文章 的主旨,因此,都不符合题目要求。14.[答案]C。推理题。 问题是:以下哪个词不适合描述儿子的性格?本题需要注意的 是题干中的NOT,整篇文章说明这对父子互相体谅对方,想 为对方做些事情,因此A、B项等符合儿子的性格;C项的shy 是父亲的错觉,他以为儿子害羞,其实不然,因为儿子后来 为他大声地吆喝着招揽顾客,因此不是儿子的性格。父亲多

次劝阻儿子不要吆喝了,儿子却一直坚持大声地吆喝着,这说明他很有决心(determined),因此,D项是儿子的性格。根据问题的要求,答案应该选择C。15.[答案]D。主旨题。根据前两题的分析可见,本文的主旨就是展示这对父子之间的爱。16.[答案]B。推理分析题。本题考察作者态度,文章没有明确点明,但根据上述分析,以及文章最后嵌中"desperate"等词提供的线索,可判断作者对这对父子的态度是同情,因此,B项为答案。100Test下载频道开通,各类考试题目直接下载。详细请访问www.100test.com