四六级考试阅读理解命题规律应试技巧(下) PDF转换可能丢 失图片或格式,建议阅读原文

https://www.100test.com/kao\_ti2020/162/2021\_2022\_\_E5\_9B\_9B\_ E5\_85\_AD\_E7\_BA\_A7\_E8\_c83\_162810.htm 3、引用人物论断处 常考 作者为了正确表达出自己观点或使论点更有依据,常常 引用某名人的论断或重要发现等。命题者常在此作文章。多 以"推理性"题为主,有时也出"细节事实性"题型。例1."There is a senseless notion that children grew up and leave home when theyre 18, and the truth is far from that, "says sociologist Larry Bumpers of the University of Wisconsin.... Q: There was apparently a trend in the USA \_\_\_\_\_\_. (A) for young adults to leave their parents and live independently. (B) For middle class young adults to stay with their parents. (C) For married young adults to move back home after a lengthy absence. (D) For going adults to get jobs nearby in order to live with their parents. (分析:选A项。属推理题。作 者引用的这句话意思是:"孩子长到18岁时应离开父母去独立 生活的概念是没有道理的,而事实情况也并非如此。"而题干 问:过去在美国显然有一种什么趋势。考生通过细心推断引 文,便能选中A项:年轻的成年人应该离开父母而去独立生 活。) 例2...."people cheat on their sleep, and they dont even realize theyre doing it, "says Dr. David." They think theyre okay because they can get by on 6.5 howler, when they really need 7.5, eight or even more to feel ideally rigorous."(见《分册》P12页例3) Q: According to Dr. David, Americans \_\_\_\_\_. (A) are ideally vigorous even under the pressure of life. (B) Often neglect the consequences of sleep deficit. (C) Do not know how to relax themselves properly.

(D) Can get by on 6.5 hoarse of sleep. (分析:选B项。属于归纳 事实细节题。Dr.David所说的话,描述的是一种事实现象, 即美国人睡眠不足而误认为这不是什么大的事,还自我感觉 良好。从事实中我们可以看出美国人经常忽视睡眠不足的后 果,即B项的内容。)例3. By the millions they are coming-no longer the tired, the poor, the wretched masses longing for a better living. These are the wealthy. "We dont have a budget," says a biologist from Brazil. As she walks with two companions through New York litys South Street, "We juse use our credit cards." Q : From what the Brazilian biologist says, we know that tourist like her \_\_\_\_\_. (A) are reluctant to carry cash with them. (B) Simply dont care how much they spend. (C) Are not good at planning their expenditure. (D) Often spend more money that they can afford. (分 析:选B项。属判断推理题。文章讲成千上万涌进美国的富有 者与那个巴西生物学家一样,他们在购物时只管刷 卡?quot.just use our credit cards.") 而根本不做预算("dont have a hudget"),可推断出他们这类人是"根本不管花多少钱的。"即B 项内容。) 100Test 下载频道开通, 各类考试题目直接下载。

详细请访问 www.100test.com