名师出镜:中考英语阅读理解实战分析 PDF转换可能丢失图 片或格式,建议阅读原文

https://www.100test.com/kao\_ti2020/491/2021\_2022\_\_E5\_90\_8D\_ E5\_B8\_88\_E5\_87\_BA\_E9\_c67\_491762.htm 英语的阅读理解对许 多同学来说,是一道难关。不少同学即使平时基础知识掌握 得不错,但做起题来却得分不高。对此,石家庄市41中的王 老师说,想要攻克英语阅读理解的难关,除了掌握扎实的英 语基础知识外,还应掌握较为科学的解题方法。 接着,王老 师结合实际例题,为同学们讲解了英语阅读理解该如何去分 析和选择出正确答案。相信王老师的分析能让大家受益良多 例1: When you want to go shopping, decide how much money you can spend for new clothes. Think about the kind of clothes you really need. Then look for those clothes on sale(销售). There are labels(标签)inside all new clothes.The labels tell you how to take care of your clothes. The label for a shirt may tell you to wash it in warm water. A sweater label may tell you to wash by washing in cold water. The label on a coat may say "dry clean only." Washing may ruin(损坏) this coat. If you do as the directions(说明) say on the label, you can keep your clothes looking their best. Many clothes today must be dry cleaned. Dry cleaning is expensive. When buying new clothes, check(核实) to see if they will need to be dry cleaned. You will save money if you buy clothes that can be washed. You can save money if you buy clothes that are well made. Well-made clothes last longer. They look good even after they have been washed many times. Clothes that cost more money are not always better made. They do not always fit (合身) better. Sometime

less expensive clothes look and fit better than more expensive clothes. 1. If you want to save money you can buy clothes that\_\_\_\_\_. A.dont fit you B.dont last long C.need to be dry cleaned D.can be washed 2. The label inside the clothes tell you\_\_\_\_\_. A.how to keep them looking their best B.how to save money C.whether they fit you or not D.where to get them dry cleaned 3. The first thing for you to do before you buy clothesis\_\_\_\_. A.to look for well-made clothes B.to see how much money you can pay C.to know how to wash them D.to read the labels inside them 4. We learn from the reading that cheaper clothes\_\_\_\_\_. A.are always worse made B.must be dry cleaned C.can not be washed D.can sometimes fit you better 5. The best title(标题) for the reading should be\_\_\_\_\_. A.Buying Less Expensive Clothes B. Taking Enough Money When Shopping C.Being a Clever Clothes Shopper D.Choosing the Labels inside New Clothes 分析: 1、此题为理解题。从第二段" Dry cleaning is expensive. You will save money if you buy clothes that can be washed. "可以看出C答案不对,又可以从第三段很容易判 断出A和B不对。 2、此题为理解题。第二段的第二句话应该 被看作主题句。从此句可以看出该题答案选择A。一般说来 , 文章的段落常有概括中心思想的主题句, 且多位于段首或 段末,有时也会夹在中间。对无主题句的篇章,考生应对文 章进行分析和归纳,然后概括中心思想。3、此题为直接题 从文章第一段第一句可以看出答案选B。 4、此题为推理题 , 文章中虽然没有直接信息, 但从文章第二段及第三段很容 易推断出A,B,C答案都是错误的。又从第三段最后一句话 可以推断出答案选D。 5、此题为概括题。此题考查文章的标

题,主要针对文章的主题、中心思想、文章的结构层次(主题句或主题段),要求学生在理解全文后归纳短文要点,概括中心思想。考生归纳各段的主题句不难发现此题答案选择C。100Test 下载频道开通,各类考试题目直接下载。详细请访问www.100test.com