新托福题型解析---推理题 PDF转换可能丢失图片或格式,建议阅读原文

https://www.100test.com/kao_ti2020/494/2021_2022__E6_96_B0_E 6_89_98_E7_A6_8F_E9_c81_494197.htm 一、推理题的标志 推 理题的题干中一般含有infer, imply, most likely, least likely, probably等词,分为有共性的推理题和无共性的推理题两大类 二、推理题的做法 对于无共性的推理题,也就是题干中无 线索的,一般使用排除法,即根据各个选项的关键词回原文 定位,通过排除法得出正确答案。对于有共性的推理题,也 就是题干中有线索的,可以先圈定题干中的关键词,根据关 键词回原文定位,然后进行推理。推理题主要有下列思路: 1. 一般对比推理 ETS设计推理题的手段不多, 根据两个事物 的对比特征出题是其中之一。问其中一个事物的特征时,只 要将与之形成对比的另一个事物的特征否定掉就可以了。例 如: It should be obvious that cetaceans, whales, porpoises, and dolphins are mammals. They breathe through lungs, not through gills, and give birth to live young. Their streamlined bodies, the absence of hind legs, and the presence of a fluke and blowhole cannot disguise their affinities with land-dwelling mammals. However, unlike the cases of sea otters and pinnipeds (seals, sea lions, and walruses whose limbs are functional both on land and at sea), it is not easy to envision what the first whales looked like. Which of the following can be inferred from paragraph 1 about early sea otters? A. It is not difficult to imagine what they looked like. B. There were great numbers of them. C. They lived in the sea only. D. They did not leave many fossil remains. 2. 时间对比推理这种思

路常被考到。在这种推理中,一般有两个形成对比的时间段 , 它们所具有的特征一般相反。当题干问一个时间段的特征 时,只要将与之相反的时间段的特征否定掉就可以了。例一 : Basic to any understanding of Canada in the 20 years after the Second World War is the country 's impressive population growth It appeared that Canada was once more falling in step with the trend toward smaller families that had occurred all through the Western world since the time of the Industrial Revolution. ... It can be inferred from the passage that before the Industrial Revolution (A) families were larger. (B) population statistics were unreliable. (C) the population grew steadily. (D) economic conditions were bad. 例 \equiv : Accustomed though we are to speaking of the films made before 1927 as " silent ", the film has never been, in the full sense of the word, silent. From the very beginning, music was regarded as an indispensable accompaniment. when the Lumiere films were shown at the first public film exhibition in the United States in February 1896, they were accompanied by piano improvisations on popular tunes. At first, the music played bore no special relationship to the films. an accompaniment of any kind was sufficient. Within a very short time, however, the incongruity of playing lively music to a solemn film became apparent, and film pianists began to take some care in matching their pieces to the mood of the film. 100Test 下载 频道开通,各类考试题目直接下载。详细请访问 www.100test.com