职称英语阅读理解轻松解题法:巧用标题解题职称英语考试 PDF转换可能丢失图片或格式,建议阅读原文

https://www.100test.com/kao\_ti2020/608/2021\_2022\_E8\_81\_8C\_ E7\_A7\_B0\_E8\_8B\_B1\_E8\_c91\_608608.htm 在很多百考试题特有 的解题技巧中,专家都告诉考生一定要先看文章的标题,并 且要读懂标题。因为标题一般情况下就揭示了文章的论述对 象和主旨。了解标题对掌握整篇文章非常有帮助。其实标题 的作用除了掌握文章主旨,也可以直接用来解题。 在阅读理 解的题目中,经常会有考查文章主旨、概括文章大意或者作 者意图的题目类型出现。很多考生在遇到这种题的时候都会 认为这是需要通篇阅读文章,并且要对文章内容有充分的理 解才能将这种题目做正确。但是在实际做题中,考生可以巧 妙的利用多种渠道,并不需要完全理解文章意思。 利用标题 解题都是与题目的特殊性有关的,在揭示主题或者阐述文章 描述对象的题型上非常有用。而利用标题解题还需要选项的 配合,主要分为两种情况:第一、标题内容直接出现在选项 中;第二、标题内容在选项中得到解释和进一步阐述。 听起 来有点复杂,但是在实际做题中,利用标题解题是一个非常 简单易用的方法。下面专家以2007年综合C真题的一道阅读理 解为例讲解。2007年综合类C级阅读理解第一篇: His Own Way to Express Love Yesterday was our three-year anniversary. We didn' t do anything romantic. we just walked hand in hand and talked about our past and the future. This was pretty much what I had expected. Andy is an unromantic guy: no sweet words or roses. Smarted as he is, he is a little bit shy expressing his love. In contrast, I am an outspoken (直言不讳) girl who likes to show her feelings

directly. So needless to say, I often feel that he is insensitive. I envy other girls who are surrounded by sweet words. I was in his sullen mood until I heard a beautiful sentence one day: " If one does not love you the way you like, it does not mean that he does not love you. " This simple but sensible sentence made me think about our happy days and recall his deep concern for me. One cold winter night, I got a high fever. He hurried to my dormitory and took me to the hospital. He was in such a hurry that he even forgot to wear socks. After arrival, he ran through the hospital handling all the formalities (手续). When I was put on a drip (点滴), he told me interesting stories to make me happy. Being held in his warm arms and listening to his tender (温柔的) voice, I had never felt so safe and comfortable. Gradually, I fell asleep. When I woke up 15 minutes later, he was still mumbling (咕哝地说) to me. He explained that if he had stopping talking I would have woken up. At that moment, I found love in his eyes. Another time, I had a bad quarrel with my best friend. Although I knew it was my fault, I refused to admit it. I was very angry when he insisted I apologize to her. He said that it was difficult to admit a mistake, but this was what everyone should do. The next morning, I apologized to my friend for her forgiveness. My unromantic boyfriend cares about my health like my father, understands me like my mother and helps me like my elder brother. 34 The writer tells the reader two stories to show that A Andy is a romantic guy. B Andy has his own way to express love. C Andy is an insensitive guy. D Andy is a foolish guy. 本题问:作者 告诉读者这两个故事来表示什么?大多数考生拿到题就想,

考查作者的意图,应该通读全文掌握大意或者阅读文章最后 两段寻找表现作者意图的句子或者词语。但是百考试题专家 提醒考生需要注意的是看完题目不要急着回到文章寻找,而 是看看选项,是否根据选项就能判断出正确答案,比如通过 排除法,对比法等等,所以这道题一样,看完题目看选项。 很容易看到选项B中出现了标题的内容His Own Way to Express Love。选项与文章标题几乎完全一样,既然标题能揭示一篇 文章的主旨,那么这里肯定正确选项就是B。这就是巧用标 题解题的第一种,标题内容直接体现在选项中。所以广大考 生在考试时不要盲目地阅读文章、查单词,应该是利用多种 渠道来解题。100Test 下载频道开通,各类考试题目直接下载 。详细请访问 www.100test.com