2001年英语专业八级考试答案及解析TEM考试 PDF转换可能 丢失图片或格式,建议阅读原文

https://www.100test.com/kao_ti2020/644/2021_2022_2001_E5_B9_ B4_E8_8B_B1_c94_644518.htm 听力原文 PART LISTENING **COMPREHENSION SECTION A TALK The World Bank is one** of the major channels through which development aid is passed from industrial west to the poor and developing nations of the world. I ts scale of operations is vast, which is why its lending program exceeds 7 billi on a year, and its work force numbers about 4500. In the last decade important c hanges have taken place in the size of the bank' s operations and in the emphasis of its lending policies. What immediately strikes anyone looking at the lending figures over the last 10 years is the tremendous expansion in the bank 's loan p rogram. This has increased from 1 billion to nearly 7 billion. The figure includ es hard loans, which are made at the current rate of interest, and soft loans, which are allocated to poor countries at concessionary rates, and usually channel led through the bank 's affiliate the International Development Association. In deciding the emphasis of its lending policy, the bank has had to take i nto account the population explosion which is occuring in many poor countries of the world. It is a fact that the fertility rate of the poor countries is often very high. This is one of the main reasons for these countries remaining poor. U nfortunately, wide-ranging country section programs do not usually reduce this r ate because this was a strong and deeply rooted tradition among people in these countries to have big families. What the bank discovered was that there was a link

between economic and social development on the one hand, and reduction of fer tility rate on the other. Thus by improving basic health services, by introducin g better nutrition, by increasing literacy, and by promoting more even income di stribution in a poor country, a lower and more acceptable fertility rate will be achieved. This advanced thinking persuaded the bank to change its overall lend ing strategy,(略,内容不完整,给你带来的困扰请见谅.) PAPER ONE PART LISTENING COMPREHENSION SECTION A TALK 1.答案: A 【问句译文】世界银行运行系统 变大系统的变化指的是什么? 【试题分析】本题为细节题。 【详细解答】解答本题的关键句是"What immediately strikes anyone looking at the len ding figures over the last 10 years is the tremendous expansion in the bank 's lo an program." 由此可知

,选项A为正确答案。2.答案:C【问句译文】是什么使得银 行改变其借贷政策?【试题分析】本题为细节题。【详细解 答】录音在提及银行借贷政策的改变时说"Thus by improving basic health services, by introducing better nutrition, by increasing literacy, and by promoting m ore even income distribution in a poor country, a lower and more acceptable fert ility rate will be achieved. This advancing thinking persuaded the bank to chang e its overall lending strategy."这里提到了一些改变贫穷国家现状的措施 , 由"a lower and more acceptable"可知,从根本上促使政策 改革的原因应为选项C。3.答案:D【问句译文】银行借贷 政策重点的变化意味者银行将会怎样?【试题分析】本题为 细节题。【详细解答】在提到投资对象时,谈话者说"Many of its major capital investment had s carcely touched the lives of urban and rural poor, nor have they created much em ployment." 因此银行决定加大对劳动密集型活动的援助,故答案选D。 4.答案:D【问句译文】下列哪一项不是对银行的批评?【 试题分析】本题为细节题。【详细解答】谈话者说"…the bank should begin to think of itself less as a foreign aid agency and more of financial deal-maker,..."即世界银行应该作为财政的决 策者,这一点应得到肯定,而不是批评,故选项D为正确答 案。5.答案:C【问句译文】在整个谈话中,作者在介绍世 界银行时是什么态度?【试题分析】本题为推理题。 【详细 解答】谈话者对世界银行的职能、现状、改进作了客观评论 ,并未表达出自己的个人感情。因此选项C"客观的"为正 确答案。SECTION B CONVERSATION 6.答案:B【问句译 文】男士对什么事实感到吃惊? 【试题分析】本题为细节题 【详细解答】当女士说她在新西兰找了一份在计算机公司 做秘书的工作时,男士说"Really? You can do that, can you? I mean it 's possible for anyone to get a job in New Ze aland, without being a New Zealander?"不是新西兰本土人也可以找到一份工 作,因此他感到惊奇,故选项B为正确答案。7.答案:D【问 句译文】那位女土喜欢新加坡的主要原因是什么?【试题分 析】本题为细节题。【详细解答】当男士提出由于新加坡过 于的现代化,所以人们觉得它很乏味,接着他问女士的感受 。女士回答说: "And it's a great big shopping center and I really enjoy it f rom that point of view."由此可知吸引女士的是 购物机遇, 故答案选D。 8.答案: B 【问句译文】从对话中我 们可得知开封和银川留给这位女士的怎样印象?【试题分析 】本题为概括题。 【详细解答】对话中提到了开封和银川的

地理位置,犹太人的后代,古老的宝塔,归纳起来便是历史 情趣吸引了她,答案选B。9.答案:C【问句译文】下列哪一 项最能形容女士对西藏的感受? 【试题分析】本题为推理题 【详细解答】当男士问到她游历过的最有趣的地方时,女 士回答说" I think actually Tibet is the most fascinating and exciting. I've never been anywhere so different.",由此可知, 选项C"狂喜"最能体现她的感受。10.答案:A【问句译文 】根据谈话内容,是什么使得她暂停了旅行?【试题分析】 本题为概括题。【详细解答】在谈到准备暂停旅行时,女士 说"You get pretty sick, wearing the same cl othes, and washing them in the different hotels. I never stay in the same place for longer than two days."穿着同样的衣服,在不同的旅馆里去洗它们使 她感到厌烦,在同一个地方呆的时间从没有超过两天,由此 可推知:她想停下居无定所的生活,故答案选A。100Test下 载频道开通,各类考试题目直接下载。详细请访问 www.100test.com