阅读材料及答案详解:专八阅读训练:Exploration on the Origin of Continents PDF转换可能丢失图片或格式,建议阅读原文

https://www.100test.com/kao_ti2020/646/2021_2022__E9_98_85_E 8_AF_BB_E6_9D_90_E6_c94_646301.htm Exploration on the Origin of Continents The origin of continental nuclei has long been a puzzle. Theories advanced so far have generally failed to explain the firststep in continent growth, or have been subject to seriousobjections. It is the purpose of this article to examine thepossible role of the impact of large meteorites or asteroids in theproduction of continental nuclei. Unfortunately, the geologicalevolution of the Earth 's surface has had an obliterating effect on the original composition and structure of the continents to such an extent that further terrestrialinvestigations have small chance of arriving at an unambiguous answer to the question of continental origin. Paradoxically, clues to the origin and early history of the surface features of the Earth may be found on the Moon and planets, rather than on the Earth, because some of thesebodies appear to have had a much less active geological history. As a result, relatively primitivesurface features are preserved for study and analysis. In the case of both the Moon and Mars, it isgenerally concluded from the appearance of their heavily cratered surfaces that they have beensubjected to bombardment by large meteoroids during their geological history. Likewise, it wouldappear a reasonable hypothesis that the Earth has also been subjected to meteoroidbombardment in the past, and that very large bodies struck the Earth early in its

geologicalhistory. The large crater on the Moon listed by Baldwin has a diameter of 285 km. However, if weaccept the hypotheses of formation of some of the mare basins by impact, the maximum Iunarimpact crater diameter is probably as large as 650km. Based on a lunar analogy, one might expects everal impact craters of at least 500km diameter to have been formed on Earth. By applyingBaldwin 's equation, the depth of such a crater should be about 20km. Baldwin admits that hisequation gives excessive depths for large craters so that the actual depth should be somewhatsmaller. Based on the measured depth of smaller lunar crater. Baldwin 's equation gives the depth of the zone of brecciation for such a crater as about 75km. The plasticity of the Earth 's mantle at thedepth makes it impossible to speak of "bracciation" in the usual sense. However, local stresses maybe temporarily sustained at that depth, as shown by the existence of deep-focus earthquakes. Thus, short-term effects might be expected to a depth of more than 50km in the mantle. Even without knowing the precise effects, there is little doubt that the formation of a 500-km crater would be a major geological event. Numerous authors have considered the geologicalimplications of such an event. Donn et al. have, for example, called on the impact of continent-sizebodies of sialic composition to from the original continents. Two major difficulties inherent in this concept are the lack of any known sialic meteorites, and the high probability that the energy of impact would result in a wide dissemination of sialic material, rather than its concentration at the point of impact. Gilvarry, on the other hand, called on meteoroid impact to explain

the production of oceanbasins. The major difficulties with this model are that the morphology of most of the ocean basins is not consistent with impact, and that the origin and growth of continents is not adequately explained. We agree with Donn at al. that the impact of large meteorites or asteroids may have caused continent formation, but would rather think in terms of the localized addition of energy tothe system, rather than in terms of the addition of actual sialic material. 1. A mare basin is [A] a formula for determining the relationship between the depth and width of craters. [B] a valley that is filled in when a spatial body has impact with the moon or the earth. [C] a planetoid (small planet) created when a meteorite, upon striking the moon, breaks off a part of the moon. [D] a dark spot on the moon, once supposed to be a sea, now a plain. 2. The writer does not believe that [A] an asteroid is larger than a meteorite. [B] material from space, upon hitting the earth, was eventually distributed. [C] the earth, at one time, had craters. [D] ocean were formerly craters. 3. The article is primarily concerned with [A] the origin of continents. [B] the relationship between astral phenomena and the moon. [C] differences of opinion among authoritative geologists. [D] the relationship between asteroids and meteorites. 4. Sialic material refers to [A] the broken rock resulting from the impact of a meteorite against the earth. [B] material that exists on planets other than the earth. [C] a composite of rock typical of continental areas of the earth. [D] material that is man-made to simulate materials that existed far back in geological history. 答案祥 解: 1. D. 是月球上的一个黑点,一度认识是海,现在知道是

平原。Mare basin海盆地。词义本身说明D项对。另一方面, 第二段开始提及"鲍德温所列出的月球上最大的陨石坑直径 为285公里。可是,如果我们接受了某些由于撞击而形成海盆 地的结构假设,那么月球上最大陨石坑的直径可能有650公里 大。"这里都说mare basin指的是月球上陨石坑。这就排除 了A,B,C三个选项。 A. 是测定陨石坑深度和宽度的公式。 B. 当某一天体或地球撞击时填入的深谷。 C. 当陨星撞击月亮时 ,撞掉的部分月亮而形成小星体。 2. D. 海洋是原来的陨石坑 。倒数第二段"另一方面, Gilvarry 用陨星撞击来解释海洋盆 地的形成。这一模式的最大困难在于大多数海洋盆地结构和 撞击情况不符。"A. 小行星大于陨星。B. 来自太空的材料, 在撞击地球时,均匀分布。C.地球一度有过陨石坑。这三项 明显不对, 谈不上相信不相信。 3. A. 大陆起源。这在文章一 开始就点明"大陆核起源长期以来一直是个谜。进展到现在 的理论一般都不能说明大陆生长的第一步情况,或者遭到严 厉的反对。这篇文章的目的就是要研究大陨星或小行星的撞 击在地球核生成中可能起的作用。"另见难句译注1。B.星 际现象和月球的关系。 C. 权威地质学家意见分歧。 D. 小行 星和陨星之间的关系。 4. C. 地球大陆地区特有的岩石构成。 第三段第三句:"举例说, Donn et al.提出大陆区域大小的, 硅铝结构的天体撞击形成最初的大陆块的设想。"其它见难 句译注3。 A. 由于陨星撞击地球形成破碎的岩石。 B. 存在于 地球之外其它星球的材料。 C. 人造材料模拟存在于遥远地质 史上的材料。三项文内都没有提到。 相关推荐: #0000ff>专 八阅读模拟题:A Sense of Humor #0000ff>专八阅读模拟题

: Exploration on the Origin of Continents #0000ff>专八阅读模拟

题:Pop Stars Earn Much #0000ff>专八阅读:《肖申克救赎》 里的智慧 100Test 下载频道开通,各类考试题目直接下载。详 细请访问 www.100test.com